Biznesmeblowy.pl

Wysokie butelki z olejem czy torebki z sypkimi produktami pozostaną zawsze na swoim miejscu. Dzięki przejrzystemu systemowi organizacji od razu znajdziemy produkt, którego potrzebujemy. Fot. KAM

Jak zorganizować kuchenną strefę przechowywania?

  • Autor: mg
  • 10 sty 2017 08:44 (aktualizacja: 11 sty 2017 11:09)

Brak miejsca w kuchni to problem niejednego mieszkania. Często jednak powodem jest złe wykorzystanie dostępnej zabudowy. W tej sytuacji warto zastanowić się nad funkcjonalną organizacją strefy przechowywania zapasów. Gotowych rozwiązań dostarczają producenci akcesoriów i wyposażenia meblowego.

Niewielu z nas może pozwolić sobie na posiadanie osobnej spiżarni, w której bez problemu będziemy przechowywać nawet spore zapasy żywności. Z kolei zabudowa kuchenna ma ograniczoną powierzchnię i nie można jej eksploatować w nieskończoność, licząc na to, że wszystko jakoś się pomieści. Zawsze jednak możemy się postarać wygospodarować jak najwięcej miejsca - podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka spółki meblowej KAM z Milejewa. Skutecznym sposobem są sprawdzone rozwiązania, które pomogą optymalne zagospodarować dostępną przestrzeń, a przy okazji uporządkują strefę zapasów.

Upchnięcie zapasów w zwykłej szafce kuchennej tylko na chwilę rozwiąże problem. Powróci on w momencie, gdy z takiej szafki będziemy próbowali wyjąć potrzebny nam produkt. Głębokie półki są zazwyczaj źle wykorzystane - z tyłu pozostaje sporo wolnego miejsca, do którego mamy słaby dostęp, wszystko bowiem staramy się umieścić z przodu „pod ręką”. Dlatego na podręczną spiżarnię najlepiej zagospodarować praktyczne i wygodne wysuwane szafki w postaci cargo.

Dzięki przejrzystemu systemowi koszy od razu widzimy wszystkie umieszczone w nich zapasy, które możemy efektywnie posegregować i mamy pełen dostęp do całej zawartości. Wszystko jest zgromadzone w jednym miejscu, nie marnujemy więc czasu na szukanie produktów w kilku szafkach. 

Zaletą wysuwanych systemów cargo, oprócz tego, że bez problemu sięgniemy nawet do najdalej poukładanych produktów, jest możliwość dostosowania wysokości koszy do artykułów spożywczych, które będziemy w nich przechowywać. Nie tracimy w ten sposób cennej przestrzeni - mówi projektantka. Poza tym wysuwane kosze cargo możemy zamontować w głębokiej, ale wąskiej szafce, która w innym przypadku pozostałaby zupełnie niezagospodarowana. 

Dzięki nowoczesnym prowadnicom, na których montowane są kosze cargo, nawet z dużym obciążeniem wysuną się łatwo i delikatnie. 

Nawet w dużej i pojemnej szufladzie możemy zmarnować sporo cennego miejsca. Choć są praktyczne i bardzo wygodne w użytkowaniu, nie poradzą sobie z chaotycznie powrzucanymi zapasami żywności. Aby uniknąć niepotrzebnego bałaganu, warto szuflady wyposażyć w oragnizery, które ustabilizują przechowywane w nich produkty i zapewnią przejrzystość naszej podręcznej spiżarni.

To od nas zależy czy wykorzystamy szufladę w sposób optymalny - przekonuje Sylwia Kowalska-Mikutel. Dlatego szuflady w naszych systemach mebli wyposażamy w praktyczne organizery porządkujące, które pozwolą pogrupować artykuły, ułatwią utrzymanie porządku  i zagwarantują nam, że nawet podczas gwałtownego otwarcia szuflady wszystko pozostanie na swoim miejscu.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

POPULARNE


NEWSLETTER BIZNESMEBLOWY.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu BiznesMeblowy.pl codziennie w Twojej skrzynce