Biznesmeblowy.pl

Fot. Nobilia

Trudno dostępne miejsca w kuchni - propozycje rozwiązań

  • Autor: bm
  • 22 marz 2017 09:39 (aktualizacja: 23 marz 2017 08:20)

Narożniki w kuchennych meblach, nisza między blatem a górnymi szafkami, przestrzenie pod dolnymi szafkami - miejsc trudno dostępnych w kuchni nie brakuje. Producenci mebli i akcesoriów meblowych mają jednak sposoby na to, by również te zakamarki efektywnie wykorzystać.

Jednym z najczęściej występujących trudno dostępnych miejsc jest kuchenny narożnik. Jak go zagospodarować? "Ciekawym rozwiązaniem jest tzw. karuzela, czyli półka obrotowa, w której drzwi otwierają się do środka, dzięki czemu nie obijają się o fronty sąsiednich szafek i nie utrudniają do nich dostępu, gdy są otwarte. W karuzelach marki Nobilia drzwi na koniec obrotu same się zamykają. Pamiętajmy jednak, że karuzela znajduje zastosowanie tylko w większych kuchniach, ponieważ jej najbardziej praktyczna wielkość to 90x90 cm" – mówi Marzena Mańk, właścicielka studia mebli kuchennych Atrii.

Popularna jest także szafka typu “nerka”, w której drzwi otwierają się na zewnątrz, a półki całkowicie wysuwają. Dzięki temu uzyskujemy łatwy dostęp do całej zawartości. Tańszym rodzajem takiej szafki jest tzw. półkole, gdzie półki wysuwają się jedynie do połowy. Warto jednak pamiętać, że półki, które wysuwają się na zewnątrz, zapewniają co prawda lepszy dostęp do zawartości, jednak nie mają tak dobrego udźwigu jak standardowy regał.

Dobrym rozwiązaniem jest szuflada w cokole pod dolnymi szafkami, czyli półka umieszczona w miejscu, które przeważnie pozostaje puste. Mimo że jest węższa i mniejsza niż standardowa szuflada, to doskonale nadaje się do przetrzymywania na przykład ściereczek lub małych naczyń. Więcej miejsca można również uzyskać, decydując się na montaż sortownika pod zlew pogłębionego o taką szufladę.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

POPULARNE


NEWSLETTER BIZNESMEBLOWY.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu BiznesMeblowy.pl codziennie w Twojej skrzynce