PARTNER PORTALU:

Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Restauracja Gruby Josek. Projekt: The Space. Fot. Piotr Czaja

Restauracja Gruby Josek. Projekt: The Space. Fot. Piotr Czaja

  • Autor: mg
  • 07 maj 2019 12:01 (aktualizacja: 09 maj 2019 11:40)

Jak urządzić stylizowaną restaurację - najnowszy projekt pracowni The Space

Projekt stylizowanej restauracji jest nie lada wyzwaniem dla architektów. Trzeba bowiem pogodzić inspirowany tradycją charakter wnętrza z funkcjonalnością i nowoczesnymi rozwiązaniami. Zobaczcie, jak z tym wyzwaniem poradzili sobie architekci z pracowni The Space.

Inwestor zgłosił się do biura projektowego The Space, chcąc stworzyć miejsce stylizowane na lata 20. XX wieku.

Od samego początku współpracowaliśmy ściśle z inwestorem, menadżerem oraz kucharzem. Łączyła ich wspólna wizja, choć na etapie szczegółów każdy miał swój pomysł. Naszym zadaniem była ich weryfikacja, pogodzenie oraz – co najważniejsze – wdrożenie, tworząc spójny projekt wnętrz. Proces ten trwał dosłownie 3 miesięce od koncepcji po realizację. W takim tempie siłą rzeczy wiele rzeczy trzeba ustalać i korygować na bieżąco. Nie było to łatwe, ale zakładany cel został osiągnięty - mówi architekt Dorota Maksymowicz, właścicielka The Space.

Gruby Josek to restauracja dwupoziomowa o powierzchni ok. 250 m². O ile na parterze mieści się jedna duża przestrzeń dla gości wraz z barem i kuchnią, o tyle na piętrze do mniejszych pomieszczeń prowadzi nas antresola oraz wąskie korytarze. Architekci zadbali również o miejsce dla najmłodszych.

Całe wnętrze restauracji utrzymane jest w kolorystyce szaro-czarnej, z elementami bieli. To wszystko uzupełnia drewno – od wejścia widzimy długi, drewniany bar. Architekci zdecydowali się na pozostawienie starych balustrad oraz starej podłogi – wszystko zostało odnowione. Na ścianach jest przede wszystkim cegła oraz autorska tapeta, na której widzimy strony ze starych warszawskich gazet. Z antresoli widać, jak pracuje kuchnia.

W dalszych pomieszczeniach na ścianach widoczny jest beton, a dekorację stanowią fotografie dawnej Warszawy. Do poszczególnych pomieszczeń prowadzą korytarze, które nawiązują do wąskich, bocznych uliczek Warszawy – sugeruje to zwłaszcza oświetlenie, stylizowane na uliczne latarnie. Elementem nowoczesnym jest jedna ze ścianek, po której pnie się żywa roślinność oraz aranżacja łazienki – połączenie bieli i czerni z drewnem.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ