Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Restauracja Lavash. Projekt: 3DProjekt architektura

Restauracja Lavash. Projekt: 3DProjekt architektura

  • Autor: bm
  • 09 lis 2018 10:44

Ormiańskie klimaty, czyli jak umeblować stylową restaurację

Najnowszą realizację pracowni 3DProjekt architektura dopełniają modułowe, heksagonalne stoły, według autorskiego projektu. Cel? Stworzenie wystroju wnętrza, który będzie pomostem pomiędzy historią a współczesnością.

Projekt wnętrza inspirowany owocem granatu – symbolem Armenii, historia i tradycja ormiańska ukryte w detalach restauracji, a także przeszklona podłoga, pod którą widać tondiry – dwa okrągłe piece do wypiekania tradycyjnego chleba lawasz. To przepis na design po ormiańsku według pracowni 3DPROJEKT architektura. 

Projekt wnętrza zakładał zagospodarowanie ponad 500 metrów kwadratowych przestrzeni restauracyjnej. Nadrzędnym celem było wykreowanie nowego, spójnego wizerunku marki, która posiada już dwie inne restauracje serwujące potrawy kuchni ormiańskiej, a jednocześnie stworzenie kameralnego wnętrza, które zagwarantuje wyjątkowy klimat i odrobinę intymności swoim gościom. Tak narodził się projekt nowoczesnej przestrzeni restauracyjnej, w której architekci, Izabela Markowska oraz Mariusz Wojtczak zadbali o silne nawiązania do ormiańskiej symboliki.

"Postawiliśmy na mocne akcenty kulturowe, dlatego podstawą aranżacji była inspiracja owocem granatu – kulinarnym symbolem Armenii. Soczyste czerwienie i zielenie na ścianie, ale także aksamitne obicia krzeseł, heksagonalne stoły, kształt modułów sufitu podwieszanego czy żyrandole – wszystkie te elementy nawiązują do motywu przewodniego projektu. Wykorzystaliśmy tradycyjny alfabet ormiański do stworzenia autorskich dekoracji ściennych. Szczyt Ararat – ważny ormiański symbol kulturowy stał się inspiracją kamiennego baru, serca restauracji. Czerpaliśmy inspiracje z bogatej kaukaskiej ornamentyki ludowej, której przejawem są dekoracje na blachach i szybach rozdzielających poszczególne przestrzenie lokalu. Zadbaliśmy o to, by restauracja pomimo swoich rozmiarów, była przytulna i klimatyczna, ten efekt uzyskaliśmy dzięki podziałowi na dedykowane strefy" - mówi architekt, Izabela Markowska.

Wnętrze podzielono na kilka stref. Z prawej strony restauracji znajduje się tapicerowana kanapa, która wraz z tradycyjnymi, dębowymi stolikami, doskonale sprawdza się podczas nieformalnych spotkań. Z lewej strony natomiast zaaranżowano strefę degustacji tradycyjnych ormiańskich win, a także produkowanej od 120 lat brandy Ararat – najsłynniejszego trunku pochodzącego z Armenii. W głębi restauracji znajduje się oryginalny długi stół barowy, przy którym można stać lub siedzieć. 

Pozostała część lokalu została wyposażona w stoliki restauracyjne w kształcie heksagonu, które można dowolnie zestawiać i aranżować. Wszystkie strefy są oddzielone regałami, na których znajdują się zioła i tradycyjne przetwory ormiańskie. Taki zabieg rozwiązuje problem prywatności w miejscach publicznych, a roślinne akcenty, widoczne w całej restauracji, zapewniają przytulną atmosferę.

Tradycyjne beczki do przechowywania ormiańskiego wina, tondiry do wypiekania chleba lawasz, które ukryte są pod przeszkloną podłogą restauracji czy w końcu żyrandole z kieliszków i butelek, to tak zwana kropka nad „i” przygotowanej realizacji. Warte zaznaczenia jest także nowatorskie wykończenie posadzki za pomocą tradycyjnej „jodełki francuskiej”, jednak ułożonej w nietypowy sposób – kąty rozwarte współgrają z innymi detalami wnętrza.

Całość wystroju stanowi połączenie ciepłych odcieni, tapicerowanych obić i dębowego drewna, które doskonale współgra z chłodnymi, industrialnymi elementami, jak cegła, stalowa blacha czy szkło – akcentami nawiązującymi do pofabrycznej historii łódzkiej Manufaktury.

 


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ