Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. V33

Fot. V33

  • Autor: ut
  • 04 lut 2020 08:39 (aktualizacja: 04 lut 2020 09:03)

Impregnaty do blatów kuchennych

Drewniany blat kuchenny wymaga odpowiedniej impregnacji. wybór między lakierem a olejem uzależniony jest od wielu czynników.

Debata kuchenna, czym lepiej zabezpieczać drewno ma swoją długoletnią tradycję i jeszcze bardziej zagorzałych zwolenników. Zarówno olej jak i lakier posiadają swoje unikalne zalety – lakier jest trwalszy i łatwiejszy w pielęgnacji, olej pozwala zaś zachować naturalnie ciepły 'dotyk' drewna, co jest szczególnie istotne, gdy jesteśmy miłośnikami stylu rustykalnego czy scandi. Różnice pojawiają się także w kwestii miejscowej naprawy ewentualnych ubytków, która jest znacznie prostsza przy wariancie olejowanym. Co jednak najważniejsze – aplikacja każdej z tych substancji stoi na straży nienagannego wyglądu powierzchni, chroniąc blat.

Lakier do blatów kuchennych V33
Jeśli nasze życie towarzyskie cechuje wybujały temperament, a my sami lubimy szybkie efekty – naszym sprzymierzeńcem okaże się lakier. - Można go nakładać niemalże od ręki na szerokie spektrum powierzchni – drewno surowe, laminowane, malowane a nawet już wcześniej lakierowane. Powierzchnia lakieru utwardza się również w krótszym czasie i uzyskuje niebywałą odporność – na plamy, zatłuszczenie oraz ciepło nawet do 100C – podpowiada Dawid Antczak ekspert marki v33.
W praktyce oznacza to, że możemy się zapomnieć podczas gotowania i odstawić na chwilę garnek na blat, rozlane wino podczas imprezy nie będzie już tragedią, a ten jeden znajomy, który zawsze siada na stole – nie zarysuje go tak łatwo guzikiem lub kluczami.
Choć twarda powłoka lakieru nieco lepiej chroni blat przed uszkodzeniem, to ewentualne „wypadki przy pracy” nieco trudniej zatuszować. Rysy powstałe na lakierze z biegiem czasu ciemnieją i stają się coraz bardziej widoczne. Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia! Wystarczy zeszlifować wierzchnią warstwę lakieru i nałożyć nową, co w wielu przypadkach właściwie rozwiązuje problem.

Olej do blatów kuchennych V33
Po drugiej stronie kuchennych osobowości i temperamentów są zwolennicy oleju. Jego największa zaleta? Blat zabezpieczony tym sposobem pozwala zachować ciepło drewna i nie oddziela od jego naturalnej faktury. Minus? Żeby olej zadziałał i stworzył warstwę ochronną, musi być nanoszony na surowe drewno – czyli musimy być zdecydowani od razu i... na 100%. Zmiana wyboru na inną powłokę – np. na lakier będzie wymagała usunięcia całej nasyconej warstwy, prowadząc do zmniejszenia grubości blatu nawet o kilka milimetrów.
Sama aplikacja wymaga również nieco więcej czasu i uwagi – należy bowiem poczekać, aż preparat się wchłonie oraz utwardzi, a powłokę należy odświeżać 1-3 razy w roku. Brzmi wymagająco. Czy jest jakaś rekompensata? Olej odżywia oraz impregnuje drewno i odwdzięcza się łatwością w utrzymaniu i renowacji. Jeśli cokolwiek się wydarzy – wystarczy miejscowo zeszlifować zabrudzoną warstwę i wetrzeć olej ponownie. Jeśli więc rytm naszego życia jest wolniejszy i bardziej cenimy sobie długie rozmowy przy stole niż tańczenie na nim, olej w zupełności wystarczy. Drewno jest chronione przed plamami z kawy, wina i większością mechanicznych uszkodzeń.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ