Fot. V33

Fot. V33

  • 04 lut 2020 08:39 (aktualizacja: 04 lut 2020 09:03)

Impregnaty do blatów kuchennych

Drewniany blat kuchenny wymaga odpowiedniej impregnacji. wybór między lakierem a olejem uzależniony jest od wielu czynników.

Debata kuchenna, czym lepiej zabezpieczać drewno ma swoją długoletnią tradycję i jeszcze bardziej zagorzałych zwolenników. Zarówno olej jak i lakier posiadają swoje unikalne zalety – lakier jest trwalszy i łatwiejszy w pielęgnacji, olej pozwala zaś zachować naturalnie ciepły 'dotyk' drewna, co jest szczególnie istotne, gdy jesteśmy miłośnikami stylu rustykalnego czy scandi. Różnice pojawiają się także w kwestii miejscowej naprawy ewentualnych ubytków, która jest znacznie prostsza przy wariancie olejowanym. Co jednak najważniejsze – aplikacja każdej z tych substancji stoi na straży nienagannego wyglądu powierzchni, chroniąc blat.

Lakier do blatów kuchennych V33
Jeśli nasze życie towarzyskie cechuje wybujały temperament, a my sami lubimy szybkie efekty – naszym sprzymierzeńcem okaże się lakier. - Można go nakładać niemalże od ręki na szerokie spektrum powierzchni – drewno surowe, laminowane, malowane a nawet już wcześniej lakierowane. Powierzchnia lakieru utwardza się również w krótszym czasie i uzyskuje niebywałą odporność – na plamy, zatłuszczenie oraz ciepło nawet do 100C – podpowiada Dawid Antczak ekspert marki v33.
W praktyce oznacza to, że możemy się zapomnieć podczas gotowania i odstawić na chwilę garnek na blat, rozlane wino podczas imprezy nie będzie już tragedią, a ten jeden znajomy, który zawsze siada na stole – nie zarysuje go tak łatwo guzikiem lub kluczami.
Choć twarda powłoka lakieru nieco lepiej chroni blat przed uszkodzeniem, to ewentualne „wypadki przy pracy” nieco trudniej zatuszować. Rysy powstałe na lakierze z biegiem czasu ciemnieją i stają się coraz bardziej widoczne. Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia! Wystarczy zeszlifować wierzchnią warstwę lakieru i nałożyć nową, co w wielu przypadkach właściwie rozwiązuje problem.

Olej do blatów kuchennych V33
Po drugiej stronie kuchennych osobowości i temperamentów są zwolennicy oleju. Jego największa zaleta? Blat zabezpieczony tym sposobem pozwala zachować ciepło drewna i nie oddziela od jego naturalnej faktury. Minus? Żeby olej zadziałał i stworzył warstwę ochronną, musi być nanoszony na surowe drewno – czyli musimy być zdecydowani od razu i... na 100%. Zmiana wyboru na inną powłokę – np. na lakier będzie wymagała usunięcia całej nasyconej warstwy, prowadząc do zmniejszenia grubości blatu nawet o kilka milimetrów.
Sama aplikacja wymaga również nieco więcej czasu i uwagi – należy bowiem poczekać, aż preparat się wchłonie oraz utwardzi, a powłokę należy odświeżać 1-3 razy w roku. Brzmi wymagająco. Czy jest jakaś rekompensata? Olej odżywia oraz impregnuje drewno i odwdzięcza się łatwością w utrzymaniu i renowacji. Jeśli cokolwiek się wydarzy – wystarczy miejscowo zeszlifować zabrudzoną warstwę i wetrzeć olej ponownie. Jeśli więc rytm naszego życia jest wolniejszy i bardziej cenimy sobie długie rozmowy przy stole niż tańczenie na nim, olej w zupełności wystarczy. Drewno jest chronione przed plamami z kawy, wina i większością mechanicznych uszkodzeń.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ