Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Rejs

Fot. Rejs

  • Autor: ut
  • 02 sty 2020 10:01

Kuchnia w liczbach. Podstawowe zasady ergonomii

Przywykło się sądzić, że kluczem do ergonomii w kuchennym wnętrzu jest ułożenie stref roboczych. To prawda, ale nie cała. Równie ważne są bowiem… liczby. To w nich kryje się prawdziwa wygoda. Znaczenie ma mnóstwo wartości m.in. odległość między kluczowymi sprzętami, wysokość położenia blatu roboczego, głębokość szafek…

Marząc o kuchni zazwyczaj koncentrujemy się na jej estetyce. Wybieramy styl, kolory, materiały. Projektując wnętrze i zabudowę meblową – przechodzimy do konkretów. Najpierw ustalamy położenie najważniejszych sprzętów: lodówki, kuchenki i zlewozmywaka, wyznaczamy strefy robocze (jest ich pięć: przechowywania, zapasów, przygotowywania posiłków, gotowania i zmywania), a także dobieramy akcesoria meblowe i dodatki. I kiedy wydaje nam się, że najtrudniejsze za nami, okazuje się że przyszedł czas na szczegóły, o których wcześniej w ogóle nie myśleliśmy. Czas na liczby.
Jeśli zamierzamy kupić gotowe meble – będzie ich mniej. Wybierać możemy bowiem bryły o standardowych wymiarach. Najpopularniejsze to szafki o szerokościach 40, 50, 60, 80 i 90 cm, które uzupełniają dwa typy opcjonalnie dostępnych szafek rogowych. Ich wysokości i głębokość również jest na ogół taka sama – szafki dolne wysokie są na ok. 82 cm i głębokie na 50-55 cm, zaś z blatem – na odpowiednio 86 i 60 cm. Takie wymiary pozwalają dostosować zabudowę m.in. do wysokości najpopularniejszych kuchenek gazowo-elektrycznych. Nie znaczy to jednak wcale, że są to wymiary najwygodniejsze, najbardziej ergonomiczne czy pozwalające na perfekcyjne zabudowanie kuchni. Ani tym bardziej, że są to jedyne wartości na jakie powinniśmy się decydować. Absolutnie nie!

Dostosuj do siebie
- Kuchnia ergonomiczna to taka, która jest dostosowana do potrzeb konkretnego użytkownika. Można to zobrazować przykładem. W ciągu ostatnich dekad obserwujemy stały wzrost przeciętnej wysokości osoby dorosłej. W związku z tym, niektóre „stare” wymiary stosowane w stolarskie coraz częściej nie mają racji bytu. Dziś optymalna, wygodna wysokość blatu wynosi nie 86, ale co najmniej 90 cm, a w przypadku osób wyższych – nawet o kilka centymetrów więcej. – wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy REJS.
Podobnie określać powinniśmy wymiary i położenie innych mebli. Dla przykładu – aby zapewnić sobie wygodę i uniknąć uderzania głową w szafki górne – powinny być one płytsze o min. 20-30 cm niż te dolne i zawieszone ok. 60 cm ponad blatem. Jeśli chcemy wykorzystać miejsce pod nimi – możemy zdecydować się albo na wąskie półeczki, albo na podręczne relingi np. z oferty REJS. Wysokość szafek górnych również nie jest bez znaczenia. Choć zabudowa pod sufit z uwagi na maksymalne wykorzystanie przestrzeni jest bardzo popularna, osobom stosunkowo niskim – może nastręczyć problemów.
Co zaś jeśli z jednej kuchni korzystają osoby o różnym wzroście? W tym przypadku dobrą opcją jest montaż blatów na różnej wysokości. To rozwiązanie sprawdzi się np. w przypadku kuchni z wyspą, która bywa nieco wyższa niż poziom pozostałych blatów. Projektując wyspę musimy jednak pamiętać, by przestrzeń między nią a pozostałymi szafkami, bądź ścianą wynosiła co najmniej 120 cm. Tylko wówczas zapewnimy sobie możliwość swobodnego przemieszczania się, a także komfortową, jednoczesną pracę dwóch osób.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ