Funkcjonalne wyposażenie kuchennej spiżarni
Jak uczynić kuchnię bardziej przyjazną dla użytkowników i umożliwiającą wygodne przechowywanie zapasów żywności? Nawet w niewielkim pomieszczeniu jest to możliwe, dzięki bogatej ofercie systemów szafek i szuflad, a także innych rozwiązań oferowanych przez producentów akcesoriów meblowych.
Przechowywanie w kuchni to jedna z tych kwestii, które budzą największe zainteresowanie zarówno producentów mebli, jak i dostawców akcesoriów, a także samych klientów. Nadmiar przedmiotów – produktów żywnościowych, talerzy, garnków i urządzeń AGD to problem, w którego rozwiązaniu pomagają coraz bardziej funkcjonalne szuflady z organizerami i głębokim dnem, szafki narożne o różnych systemach wysuwu, carga niskie, wysokie, wąskie i szersze, szuflady podblatowe i cokołowe, specjalne szafki do przechowywania wina, przypraw, zastawy stołowej itd. Choć na przestrzeni ostatnich dekad kuchnia znacznie zmieniła swoje oblicze, otwierając się na część dzienną i przybierając bardziej reprezentacyjny charakter, nadal jednak kojarzy się z jedzeniem – jego przygotowywaniem i przechowywaniem. Jak ułatwić życie jej użytkownikom? Odpowiedzią na to pytanie są najnowsze systemy akcesoriów meblowych.
Funkcję kuchennej spiżarni często przejmują szafki wyposażone w system cargo. Wysuwane półki-kosze nie zajmują dużo miejsca, a są bardzo pakowne. Dzięki nowoczesnym prowadnicom, na których montowane są kosze cargo, nawet z dużym obciążeniem wysuną się łatwo i delikatnie. Cargo pozwala zagospodarować miejsce w dolnych częściach kuchni. Szafki dolne są znacznie bardziej pakowne (zazwyczaj są dużo głębsze) i zdecydowanie trudniej dostępne. Na ogół, aby zobaczyć ich pełną zawartość trzeba się nie tylko schylić, czy nawet klęknąć, ale też wystawić kilka produktów znajdujących się z przodu. Dzięki mechanizmom wysuwnym – takim jak szuflady typu cargo, użytkownik kuchni może sobie zapewnić bezproblemowy dostęp do wszystkich przechowywanych pod blatem produktów. Szeroki asortyment systemów cargo (zróżnicowany pod względem rozmiaru, rodzaju wykończenia, modelu) to odpowiedź na aktualny trend personalizacji wnętrza. Umożliwia bowiem dostosowanie ich do specyfiki produktów, które mają być przechowywane w danej szafce, a także stylistyki zabudowy meblowej.
Podstawową zasadą w organizacji strefy przechowywania jest łatwy dostęp do zapasów. W roli domowego magazynu żywności idealnie sprawdza się szuflada. Nowoczesne szuflady są wytrzymałe na obciążenie, dzięki czemu można w nich bez obaw przechowywać nawet znaczne ilości zapasów. Komfortowe prowadnice umożliwiają łatwe wysuwanie szuflad i pełne ich otwieranie. Odpowiednio dopasowane szuflady mogą znacznie poprawić komfort użytkowników, a nawet odmienić wygląd całego pomieszczenia.
CZYTAJ WIĘCEJ: w najnowszym wydaniu magazynu "Meble Plus"
WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ