Fot. Abet Laminati

Fot. Abet Laminati

  • Autor: bm
  • 30 lis 2018 11:27

Kuchenne blaty z litego laminatu

Musi być przede wszystkim odporny i trwały, bo codziennie jest narażony na zarysowanie, zaplamienie i na działanie wysokiej temperatury. Powinien też pasować do kuchennej zabudowy. Jaki blat wybrać? Trzeba odpowiedzieć sobie na kilka pytań – na czym najbardziej nam zależy? Oprócz walorów estetycznych najczęściej jest to trwałość.

Marka Abet Laminati wprowadziła do swojej oferty blaty z litego laminatu. Co to oznacza? Laminat HPL jest produktem uzyskiwanym z warstw papieru Krafta poddanego działaniu scalającej żywicy w warunkach wysokiej temperatury (150°C) i podwyższonego ciśnienia, wykończonym jedno lub obustronnie warstwą papieru dekoracyjnego. Blaty oferowane przez Abet Laminati umożliwiają trzykrotną redukcję grubości blatu w stosunku do tradycyjnych blatów z płyty wiórowej. Wykonane są z płyt Print HPL Stratificato w samonośnej wersji z barwionym rdzeniem np. w kolorze białym, czarnym, beżowym czy szarym. Kolekcja magazynowa oferowana jest w grubości 10 mm i składa się z kilku wzorów jednolitych, wzorów imitujących kamień i drewno.

Blaty mają wysoką odporność na zadrapania, uderzenia, ścieranie, wysoką temperaturę czy wodę. Są łatwe do czyszczenia i mają szczególne własności antystatyczne, a wybraną paletę wzorów można zamówić w wersji antybakteryjnej Lamishield.

Blaty z litego laminatu mogą być alternatywą dla popularnych blatów drewnianych, czy też kamiennych. Ich zaletą jest przede wszystkim odporność na tłuszcz, kawę, herbatę, czy sok. Lekkie i świeże zabrudzenia tego typu wystarczy przetrzeć papierową ściereczką, a te nieco starsze za pomocą ciepłej wody i detergentu. Nieco poważniejsze zabrudzenia np. ślady markerów, kredek, czy lakieru do paznokci można usuwać spirytusem oraz rozpuszczalnikami organicznymi takimi jak aceton, zmywacz do paznokci oraz spirytusem.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ