Kuchnia KAMmoduł Pro-Line - szuflada na sztućce. Fot. KAM Kuchnie

Kuchnia KAMmoduł Pro-Line - szuflada na sztućce. Fot. KAM Kuchnie

  • Autor: Beata Michalik
  • 13 cze 2019 13:32 (aktualizacja: 18 cze 2019 10:45)

Nowoczesne szuflady - sposób na personalizację kuchni

Szuflady należą do najważniejszych elementów nowoczesnej, ergonomicznej zabudowie meblowej w kuchni. Mogą być zróżnicowanej wysokości, dopasowane do indywidualnych potrzeb użytkowników mebli.

W nowoczesnej zabudowie meblowej w kuchni prym wiodą szuflady. Są nie tylko komfortowe i funkcjonalne, ale pozwalają zaprojektować meble zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami ich użytkowników. To zasługa systemów meblowych, które zapewniają możliwość elastycznego skomponowania własnego układu szuflad. Zamiast uniwersalnych rozwiązań możemy wybrać wygodny system modułowy, dzięki któremu będziemy dysponować ilością i rodzajem szuflad dopasowanych do własnych preferencji.

Każdy centymetr zabudowy meblowej powinien być zagospodarowany ze szczególną starannością, dlatego nie powinniśmy zdawać się na przypadkowy wybór. Już na etapie wyboru mebli musimy określić potrzeby użytkownika i według nich zaprojektować niezbędną ilość i wysokość poszczególnych szuflad, w których będzie można wygodnie zmieścić całe „zaplecze kuchenne”, czyli to wszystko, co na co dzień jest niezbędne w kuchni – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM.

Czy wysokość poszczególnych szuflad naprawdę ma znaczenie, skoro do zagospodarowania mamy z góry określoną powierzchnię? Ma i to ogromne, ponieważ szuflady o wysokości precyzyjnie zaprojektowanej do przechowywanych w nich produktów, to najskuteczniejszy sposób na optymalne wykorzystanie potencjału zabudowy meblowej.

Najwyższa pora zapomnieć o ustandaryzowanych szufladach tej samej wysokości. Starannie dobrana wysokość to skuteczny sposób na zoptymalizowanie ich pakowności i efektywne zagospodarowanie. Skoro sztućce nie wymagają tyle samo miejsca co naczynia, butelka oleju czy paczka cukru, trzeba zracjonalizować wysokość poszczególnych szuflad, adekwatnie do wielkości produktów, którym będą dedykowane. W głębokich szufladach z łatwością zmieści się duży garnek czy butelka wody mineralnej, ale nie wykorzystamy w pełni dostępnej powierzchni, jeżeli zdecydujemy się w nich przechowywać drobne akcesoria czy przyprawy kuchenne w małych opakowaniach. Na każdą z przechowywanych grup produktów powinniśmy przeznaczyć dokładnie tyle miejsca, ile faktycznie potrzebują. W ten sposób każda z szuflada jest nie tylko odpowiednio zagospodarowana, ale łatwiej zapanować nad porządkiem w jej wnętrzu.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ