Sposób na szufladę
Bogata oferta funkcjonalnych elementów do organizacji przestrzeni szuflad daje producentom mebli kuchennych pole do popisu.
Najpopularniejsze akcesoria przeznaczone do wyposażenia szuflad kuchennych cechują funkcjonalność i estetyka wykonania. Wśród bogatej oferty firmy Blum można wyodrębnić elastyczne systemy podziału wewnętrznego „Orga Line” do szuflad kuchennych typu „Tandembox”. W skład systemu wchodzą różnego rodzaju pojemniki oraz listwy podłużne i poprzeczne, które można ustawiać w dowolny sposób. System może być montowany zarówno w szufladach z wysokim frontem (podziały podłużne i poprzeczne), jak również w szufladach z niskim frontem (wkłady i ścianki działowe).
W produkcji wkładów na sztućce specjalizuje się również firma Peka. Wkład „Scoop II” to jedna z firmowych nowości. Dzięki wykorzystaniu polystyrolu – materiału o wysokiej trwałości – firma wypuściła na rynek wytrzymały wkład o grubości zaledwie 2,3 mm. „Scoop II” może być montowany nie tylko w kuchni, ale wszędzie tam, gdzie konieczne jest funkcjonalne przechowywanie drobiazgów.
Firma TCo. Trading Company także wychodzi naprzeciw klientom ceniącym komfort i wygodę w kuchni. Wkład „Calima” jest odpowiedni do szuflad o zróżnicowanej wielkości ze względu na możliwość przycięcia. Element wyprodukowany z tworzywa o grubości 1,7 mm lub 2,5 mm (w zależności od wielkości wkładu), charakteryzuje się wysoką odpornością na uderzenia i zarysowania. Wysokość wkładu „Calima” wynosi 50 mm, szerokość: od 201 do 860 mm.
Funkcjonalność w kuchni
Cechą charakteryzującą nowoczesną kuchnię jest jej funkcjonalność i łatwy dostęp do przedmiotów niezbędnych podczas gotowania. Ten aspekt jest szczególnie istotny w momencie, gdy na przygotowanie posiłku jest niewiele czasu. Aby proces gotowania przebiegał sprawnie i szybko, przedmioty kuchenne powinny być posegregowane i łatwo dostępne. Ergonomia w kuchni umożliwia skrócenie czasu poświęconego na gotowanie o 60%. Istotna jest także możliwość łatwego przenoszenia wyposażenia kuchennego z szafki na stół lub blat kuchenny i z powrotem.
Uchwyt do przechowywania talerzy „OrgaLine” firmy Blum, o średnicy od 180 do 320 mm do szuflad „Tandembox” z wysokim frontem w długościach od 450 do 650 mm, pozwala na bezpieczny transport talerzy do każdego miejsca kuchni. Wysokość składowania talerzy wynosi 144 mm (w tym wysokość całkowita 171 mm). Co więcej, uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego z elementem stali nierdzewnej, wzbogacony został w dodatkowe zabezpieczenie (wypustki antypoślizgowe), które chronią talerze przed przemieszczeniem wewnątrz szuflady.
Również w ofercie firmy Peka są efektywne wkłady na talerze, przeznaczone do montażu w szufladach wyższych, o szerokości 900 mm. Tu szczególnie znaczący jest fakt, iż wkład umożliwia przechowywanie talerzy bez bezpośredniego kontaktu. Wkład wykonano z tworzywa w kolorze szarosrebrnym, o grubości 4 mm. Trzy rzędy wgłębień pozwalają na przechowywanie talerzy o różnej średnicy i grubości (1 rząd mieści 16 talerzy, 2 i 3 rząd po 13), w wygodnej pozycji pionowej.
Kolejnym ciekawym pomysłem na przechowywanie naczyń kuchennych jest propozycja firmy Hettich. Do sprawnej organizacji w kuchni firma poleca system „OrgaStore Exclusive”, dostosowany do szuflad o standardowych szerokościach korpusu. System w wymiarach 1.100 mm na 630 mm, przeznaczony do samodzielnego przycięcia, składa się z płyty wyprodukowanej z drewna bukowego, zabezpieczonej lakierem oraz kołków działowych z zamontowanym trzpieniem (zamawianych osobno). Kołki pakowane po 6 i 12 sztuk, mocuje się do multipleksu za pomocą wkrętów. Ustawienie kołków można zmieniać w zależności od przeznaczenia szuflady oraz kształtu i wielkości przechowywanego przedmiotu.
WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ