Motel One Barcelona-Ciutadella. Fot. Materiały prasowe Pfleiderer

Motel One Barcelona-Ciutadella. Fot. Materiały prasowe Pfleiderer

  • Autor: mg
  • 27 cze 2019 11:55

Zastosowanie płyt w przestrzeniach komercyjnych - przykłady realizacji

Ze względu na bogactwo kolorów i struktur powierzchnie bazujące na płytach drewnopochodnych coraz częściej stosowane są nie tylko w mieszkaniach, ale także biurach i obiektach komercyjnych.

W przypadku wykończenia wnętrz hotelowych równie ważna jak design jest funkcjonalność stosowanych materiałów. 

Dobrze przemyślany projekt przestrzeni hotelowej pozwala architektom i projektantom pod wieloma względami przyczynić się w istotny sposób do dobrego samopoczucia przyszłych gości. Spójna stylistyka nada hotelowi indywidualny charakter oraz zwiększy rozpoznawalność marki. Choć wzornictwo ma ogromne znaczenie, również w przestrzeniach wspólnych, wnętrza muszą przede wszystkim zapewniać wysoką funkcjonalność i cechować się trwałością. Opierając się na naszym doświadczeniu w branży hotelarskiej, pomagamy projektantom dokonać właściwego wyboru materiałów. W ten sposób nie muszą z niczego rezygnować w swoich projektach, ponieważ innowacyjne powierzchnie są odporne na zanieczyszczenia, zarysowania i inne oznaki zużycia – mówi Markus David, projects manager w Grupie Pfleiderer.

Właśnie takiego standardu poszukiwali na przykład architekci obiektu „Motel One Barcelona­-Ciutadella”. Typowo hiszpańską metodę konstrukcji połączono z regionalnie produkowanymi designerskimi meblami i inspiracjami zaczerpniętymi z przyrody. W hotelowych wnętrzach zastosowanie znalazł między innymi Duropal XTreme w matowej wersji. Powierzchnie zostały wykończone jednobarwnym dekorem Brąz Terra.

Z kolei autorzy luksusowego hotelu The Westin w Hamburgu docenili atuty kolekcji DST, również z oferty Pfleiderer. Z pomocą dekoru Dąb Lindberg, opracowanego specjalnie na potrzeby tego projektu, pięciogwiazdkowy hotel zyskał element dekoracyjny, jaki można zaobserwować w całym budynku. Projektant wnętrz umieścił ten wzór nie tylko w pokojach, ale także w hotelowej restauracji. 

 
 



 
 
 
 


 

– powiedział Markus David.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ