Fot. Verle

Fot. Verle

  • Autor: bm
  • 16 sie 2019 12:04 (aktualizacja: 20 sie 2019 12:30)

Kuchenne wyspy i półwyspy - praktyczne i efektowne rozwiązania

Kuchenne wyspy i półwyspy to elementy nie tylko funkcjonalne, ale też dekoracyjne. Ich rola wynika chociażby z faktu, że zazwyczaj są to bryły mocno wyeksponowane, usytuowane na pierwszym planie.

Wyspa (lub półwysep) stanowi dodatkowy potencjał powierzchni roboczej czy przestrzeni do przechowywania, ale to również atrakcyjny sposób rozdzielenia, a jednocześnie połączenia strefy kuchennej i salonowej w otwartych wnętrzach. Ta umowna granica jest mocno wyeksponowana. Wyspa lub półwysep ustawione są w centralnym miejscu kuchni, dlatego skupiają na sobie uwagę. To niełatwe zadanie, dlatego ten wielofunkcyjny mebel musi wyróżniać się atrakcyjną bryłą i estetycznym wykonaniem, które w połączeniu z efektownymi dekorami będą stanowić jego główne atuty.

Od strony kuchennej wyspa i półwysep mają charakter roboczy. Pod blatem, który stanowi wygodną powierzchnię roboczą, jest wystarczająco miejsca na pojemne szuflady czy szafki do przechowywania zapasów żywności lub naczyń. Można tu również zaaranżować strefę zmywania lub gotowania. Od strony salonu mają z kolei charakter reprezentacyjny. Jak efektownie połączyć obie te funkcje?

Wyspa kuchenna to niezliczone możliwości aranżacyjne, które pozwolą pogodzić jej dwa odmienne oblicza. Można na niej przygotowywać posiłki, zmywać naczynia czy gotować, a strefę roboczą subtelnie ukryć za pomocą oryginalnej „dostawki” w formie baru zaprojektowanego od strony salonu. Będzie on ozdobą wyspy i nada jej bardziej nowoczesnego designu, a jednocześnie zamaskuje jej kuchenny charakter. Dużym atutem wyspy będą piękne dekory, które zostaną odpowiednio skomponowane z pozostałą częścią zabudowy meblowej w kuchni i w części salonowej. Całość powinna stworzyć harmonijną aranżację, w której każdy z elementów idealnie do siebie pasuje.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ