Kuchnia - design czy funkcjonalność?
Czym jest kuchnia w obecnych czasach? Miejscem do gotowania, magazynem czy miejscem spotkań? Tym pytaniem rozpoczęła się dyskusja w ramach panelu dyskusyjnego dla architektów wnętrz, który odbył się 16 października w salonie WFM Kuchnie w Wolsztynie.
Spotkanie zorganizowały wspólnie firmy: WFM Kuchnie oraz Rehau. Okazją była prezentacja nowej kuchni „Cristallo” firmy WFM, z frontami firmy Rehau. Panel dyskusyjny, w którym wzięli udział projektanci i designerzy, poprowadził prof. Henryk Mruk, specjalista ds. marketingu i komunikacji Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
Dyskutowano na temat: „Czy w kuchni da się pogodzić design i funkcjonalność”. Rozważano między innymi następujące kwestie:
• Od czego powinno zaczynać się cały proces projektowania kuchni?
• O co należy pytać klientów przed przystąpieniem do projektowania kuchni?
• Czego najczęściej dotyczą oczekiwania klienta? Jakie oczekiwania wyraża bez pytania ?
• Co w pracy nad projektami przeważa: dbałość o design – bo klient przecież „je oczami”, a przecież najpierw musi kupić projekt czy też dbałość o to, żeby kuchnia była ergonomiczna w użytkowaniu – tego klient będzie doświadczał podczas kilkunastu lat jej użytkowania?
• Jakie aspekty ergonomii pracy w kuchni są ważne przy projektowaniu?
• Czy często podczas projektowania dochodzi do konfliktu designu z ergonomią? A jeżeli dochodzi to co bierze górę?
• Czy da się w ogóle pogodzić design i funkcjonalność kuchni? Jeżeli tak to pod jakimi warunkami? Czy istnieje coś takiego jak designerska kuchnia zgodna z ciągiem technologicznym i zasadami ergonomii?
Podczas dyskusji cały czas podkreślano potrzebę bycia razem całej rodziny i wartości spotkań. Pojawiło się hasło "teatru gotowania". Rozważano uwarunkowania kulturowo-geograficzne wpływające na preferencje konsumentów w tym zakresie. W sumie wysunięto więcej atutów kuchni otwartej na pokój dzienny niż wad. Kuchnia otwarta nie izoluje osób zajmujących się gotowaniem od reszty rodziny czy też gości, a ponadto pozwala oszczędzać przestrzeń w domu.
Drugi temat podczas dyskusji "Czy w kuchni da się pogodzić design z funkcjonalnością?" dotyczył etapów procesu projektowania kuchni. Uczestniczący projektanci potwierdzili, że punktem wyjścia jest rozmowa z klientem celem określenia jego potrzeb i oczekiwań dotyczących kuchni. Ważne jest zbudowanie sobie profilu psycho-demograficznego i społecznego użytkownika, określenie jak używa kuchnię, jak często gotuje, jakie inne czynności wykonuje w kuchni.
Rozmawiano również o materiałach, które mogą być wykorzystane przy tworzeniu kuchni. Zgodzono się z tezą, że akryl jako nowoczesny materiał jest dobrym rozwiązaniem na fronty w kuchni, chociażby ze względu na swoją trwałość. Stwierdzono również, że jakość wykończenia obrzeża na froncie jest tą cechą, która odróżnia profesjonalistów od amatorów w produkcji kuchni. Wskazano również na przyszłość bezklejowego nakładania obrzeża, czyli tzw. obrzeża nakładanego laserem, których spoina powierzchni frontu z obrzeżem jest praktycznie niewidoczna.
W panelu udział wzięli: Lidia i Radek Ostrowscy (Ostrowscy Design, Poznań), Renata i Maciej Szkudlarek (inwestorzy, Poznań), Rafał Majewski (Studio Mebli Kuchennych WFM Kuchnie, Sochaczew), Bartosz Burnat, Krzysztof Wichłacz (B&K Design Inowrocław), Marcin
Konicki (UA Poznań), Michał Reck i Andrzej Dubil (Rehau), Ireneusz Szczypski i Piotr Matuk (WFM KUCHNIE). Prowadzący - prof. Henryk Mruk (UE Poznań).
WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ