Kuchnia w kolorze – nie tylko dla odważnych
Klienci studiów kuchennych coraz częściej wybierają kolorowe meble do zabudowy. Nie ma już wyłączności dla bieli i odcieni drewna, ponieważ w tym wnętrzu równie dobrze sprawdzają się czerwienie, zielenie i błękity.
Designerzy zachęcają do tego, by wzbogacać kuchnie o kolory. To duża zmiana w porównaniu do monochromatycznych wnętrz, które przez kilka sezonów urządzaliśmy w dyktacie minimalistycznej bieli i uniwersalnej szarości. Dzięki zróżnicowanej palecie barw, pomieszczenia staną się ciekawsze i bardziej spersonalizowane. Wyraziste kolory to również niezawodny sposób na przełamanie monotonii i podniesienie temperatury aranżacji.
"Zachęcamy, aby nie bać się kolorów i odważnie wprowadzać je do wnętrz kuchennych, bo to sprawdzony sposób na ocieplenie aranżacji" - mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM z Milejewa. - "Umiejętnie dobrana kolorystyka, nawet w postaci niewielkich ozdobnych elementów, spotęguje wrażenia estetyczne. Ulubiony kolor doskonale odda charakter i dynamikę stylu życia właścicieli."
W tym sezonie stawiamy na intensywne barwy, takie jak fiolet, zieleń, czerń czy czerwień. Niezwykle popularny jest również niebieski w swoich licznych odmianach. Kolor to dominujący element wystroju, dlatego warto połączyć go z bardziej stonowaną bazą w postaci dekorów inspirowanych drewnem lub kamieniami. "Dekory naturalne stanowią subtelną, tonująca oprawę dla głęboko nasyconych kolorów, dzięki czemu unikniemy efektu zbytniej „krzykliwości” i stworzymy wysmakowane, finezyjne aranżacje" - podpowiada projektantka.
Ciekawą alternatywą dla kolorów są modne motywy roślinne. Wprowadzamy je do wnętrz nie tylko w postaci roślin czy ziół w doniczkach, które ustawiamy na blacie czy otwartych półkach, ale również jako śmiałe i wyraziste wzory na ścianach lub podłogach.
WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ