Restauracja Gruby Josek. Projekt: The Space. Fot. Piotr Czaja

Restauracja Gruby Josek. Projekt: The Space. Fot. Piotr Czaja

  • Autor: mg
  • 07 maj 2019 12:01 (aktualizacja: 09 maj 2019 11:40)

Jak urządzić stylizowaną restaurację - najnowszy projekt pracowni The Space

Projekt stylizowanej restauracji jest nie lada wyzwaniem dla architektów. Trzeba bowiem pogodzić inspirowany tradycją charakter wnętrza z funkcjonalnością i nowoczesnymi rozwiązaniami. Zobaczcie, jak z tym wyzwaniem poradzili sobie architekci z pracowni The Space.

Inwestor zgłosił się do biura projektowego The Space, chcąc stworzyć miejsce stylizowane na lata 20. XX wieku.

Od samego początku współpracowaliśmy ściśle z inwestorem, menadżerem oraz kucharzem. Łączyła ich wspólna wizja, choć na etapie szczegółów każdy miał swój pomysł. Naszym zadaniem była ich weryfikacja, pogodzenie oraz – co najważniejsze – wdrożenie, tworząc spójny projekt wnętrz. Proces ten trwał dosłownie 3 miesięce od koncepcji po realizację. W takim tempie siłą rzeczy wiele rzeczy trzeba ustalać i korygować na bieżąco. Nie było to łatwe, ale zakładany cel został osiągnięty - mówi architekt Dorota Maksymowicz, właścicielka The Space.

Gruby Josek to restauracja dwupoziomowa o powierzchni ok. 250 m². O ile na parterze mieści się jedna duża przestrzeń dla gości wraz z barem i kuchnią, o tyle na piętrze do mniejszych pomieszczeń prowadzi nas antresola oraz wąskie korytarze. Architekci zadbali również o miejsce dla najmłodszych.

Całe wnętrze restauracji utrzymane jest w kolorystyce szaro-czarnej, z elementami bieli. To wszystko uzupełnia drewno – od wejścia widzimy długi, drewniany bar. Architekci zdecydowali się na pozostawienie starych balustrad oraz starej podłogi – wszystko zostało odnowione. Na ścianach jest przede wszystkim cegła oraz autorska tapeta, na której widzimy strony ze starych warszawskich gazet. Z antresoli widać, jak pracuje kuchnia.

W dalszych pomieszczeniach na ścianach widoczny jest beton, a dekorację stanowią fotografie dawnej Warszawy. Do poszczególnych pomieszczeń prowadzą korytarze, które nawiązują do wąskich, bocznych uliczek Warszawy – sugeruje to zwłaszcza oświetlenie, stylizowane na uliczne latarnie. Elementem nowoczesnym jest jedna ze ścianek, po której pnie się żywa roślinność oraz aranżacja łazienki – połączenie bieli i czerni z drewnem.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ