Kuchenna wyspa - zobacz ciekawe rozwiązania producentów!
Rozwiązania kuchenne w postaci tzw. wyspy tylko pozornie wymagają dużej przestrzeni. W dobrze zaprojektowanej, niewielkiej kuchni odpowiednio skonstruowana wyspa sprawdzi się równie dobrze jak na dużym metrażu. Taki element zabudowy będzie nie tylko funkcjonalny, ale też nada klimat i styl kuchennemu wnętrzu.
Moda na wyspy i półwyspy w kuchni w dużej mierze wypływa z innego trendu, którym jest otwarta przestrzeń kuchenna, połączona z salonem lub jadalnią, a czasem nawet przedpokojem. Wyspa jest tutaj elementem jednocześnie dzielącym pomieszczenie na strefy i łączącym go w całość pod względem stylistycznym. Może być też swoistym kontrapunktem dla reszty wnętrza i wyróżniać się na jego tle kolorem, formą lub materiałem, z którego została wykonana. A pod tym względem producenci i projektanci mają wiele pomysłów. Oferują wyspy o nietypowych kształtach, np półokrągłych, wyposażone w liczne półki i łączone z wysokim barem kuchennym. Obok wysp będących wyłącznie powierzchnią roboczą lub miejscem do przechowywania pojawiają się takie, które mieszczą w sobie sprzęt AGD, zlewozmywaki itp. Zdarzają się wyspy wykonane z nietypowych materiałów, np. stali, spieków kwarcowych, kamienia.
Wiele tego rodzaju rozwiązań można było zobaczyć na tegorocznych targach „LivingKitchen” w Kolonii i podczas ubiegłorocznej imprezy „EuroCucina” w Mediolanie, przy czym widać było, że producenci szukają nowych form wyspy, nowych materiałów, które uczyniłyby ją wyjątkową. O kuchennej wyspie tak mówi architekt i projektant Roland Stańczyk: Raczej każdy chciałby ją mieć, ale nie zawsze pozwala na to przestrzeń. Tutaj wszystko zależy od dostępnej powierzchni i sposobu powiązania kuchni z jadalnią i salonem. Rozwiązanie to niewątpliwie jest estetyczne i daje duże możliwości projektowe. Wyspa jest przydatna w kuchni – blaty otaczają pracującą osobę, skraca się ciąg technologiczny wyznaczany przez lodówkę, zlewozmywak, miejsce do pracy i piekarnik, dzięki czemu wykonuje się mniej kroków podczas gotowania.
WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ