Kuchnie otwarte na salon - liczą się proporcje i czystość formy
Odpowiednie proporcje, czyste formy ułatwiające tworzenie harmonijnych aranżacji kuchenno-salonowych, stosowanie nowatorskich rozwiązań technologicznych – takie warunki powinny spełniać meble przeznaczone do otwartych kuchni, łączonych ze strefę dzienną.
Współczesne kuchnie przestały wyglądać jak pomieszczenia, które trzeba odseparować od reszty domu. Przemyślane w każdym centymetrze, komfortowe, dopracowane w najdrobniejszych szczegółach, dopominają się o potraktowanie równe strefie dziennej. Połączone z salonem za pomocą wyspy, tworzą otwartą, rozległą przestrzeń, pełniącą ważną funkcję reprezentacyjną. Urządzone z dyskretnym szykiem i wspomagane inteligentnymi systemami wyposażenia są w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagających.
Jednolite powierzchnie wysokiej zabudowy pełnią teraz rolę tła dla wyspy, która zaczyna odgrywać w kompozycji główną rolę. Kuchnie stają się przez to zdecydowanie bardziej przyjazne. Coraz ważniejszy staje się estetyczny potencjał dopracowanego detalu.
W kuchniach otwartych na salon i ogród kluczowe staje się wizualne zgranie stref o różnym przeznaczeniu. Poza wyspami, zabudowie ściennej często towarzyszą także półwyspy czy bary z hokerami. „Czyste formy oferowanych przez nasz showroom kolekcji Poliform Kitchens, czy SieMatic, staramy się komponować stylistycznie z przestrzenią dzienną i otoczeniem za oknem. Jeśli właścicielom zależy na tymczasowym odseparowaniu strefy kuchennej, praktycznym rozwiązaniem jest możliwość zamknięcia jej za przesuwanymi drzwiami, które znajdziemy np. w ofercie Rimadesio, lub schowaniem stref roboczych za frontami typu pocket doors, czyli takimi, które po otwarciu chowają się w głębokości korpusu. Dzięki takiemu rozwiązaniu, mamy nieograniczony dostęp do blatu, natomiast w prosty sposób możemy blat i to, co znajduje się na nim zamknąć ” - mówi Joanna Pazik, Manager warszawskiego Studio Forma 96, sieci salonów z wyposażeniem wnętrz, współpracujących z Poliformem i Siematic od ponad 20 lat.
„Przy projektowaniu kuchni otwartych niezmiernie ważne są właściwe proporcje – równowaga pomiędzy szafkami wysokimi a niskimi, odpowiednie dobranie gabarytów mebli, przemyślana gra pionów i poziomów. Łączenie w strefie kuchni, jadalni i salonu różnych form, faktur i kolorów zawsze wymaga ode mnie szczegółowej rozmowy z klientem i ustalenia wspólnego mianownika” – dodaje architekt Anna Koszela.
WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ