Najważniejsze elementy dobrze zaaranżowanej kuchni
Współczesna kuchnia to strefa wielozadaniowa – im bardziej funkcjonalnie i ergonomiczne urządzona, tym lepiej spełnia swoje liczne zadania – miejsca do gotowania, przechowywania, spotkań towarzyskich i życia rodzinnego. Co mówią o niej eksperci?
„W każdej kuchni znajduje się pięć stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania, gotowania i pieczenia. Pierwszą czynnością powinno być optymalne rozplanowanie najważniejszych trzech urządzeń w kuchni, a mianowicie: lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej/piekarnika, aby całość była jak najbardziej funkcjonalna i ergonomiczna. Tworzą one wierzchołki tzw. „trójkąta roboczego”, czyli zasady organizującej wygodną i szybką pracę w kuchni. Każda kuchnia jest inna, dlatego też proces planowania jest indywidualny dla każdego Klienta. Należy pamiętać m.in. o tym, by nie umieszczać płyty grzewczej zbyt blisko zlewozmywaka, aby wygospodarować miejsce na blat roboczy, zachować odpowiednie odległości między szafkami, by wszędzie był swobodny dostęp” – wymienia Piotr Różański, ekspert salonów Agata.
Według Roberta Majkuta, założyciela Robert Majkut Design, wzorowa kuchnia to wnętrze, w którym najważniejsze jest poczucie komfortu, niczym nieograniczona swoboda działania. "Kuchnia musi być miejscem, w którym nie boimy się używać narzędzi. Nie możemy się stresować tym, że coś nam się rozleje, że ubrudzimy blat, porysujemy powierzchnię - taka przestrzeń nie spełnia swojej podstawowej roli. Pomieszczenie to stało się swego rodzaju teatrem, który całe misterium przeniósł na człowieka. Szczególnie ważne jest to, co się w niej dzieje, reszta jest tylko scenografią" - wyjaśnia. Projektant zauważa też zmianę, zachodzącą w kuchennym designie – odchodzimy obecnie od białych, sterylnych wnętrz, przypominających gabinet pielęgniarki. Pojawiają się rośliny doniczkowe, ciekawe materiały wykończeniowe oraz gęste, nasycone barwy, dzięki którym czujemy się otuleni.
Przepis Justyny Smolec, właścicielki pracowni projektowej Justyna Smolec Architektura & Design, na kuchnię idealną to znalezienie balansu między ergonomią a estetyką. Architekt radzi, by wziąć pod uwagę rozmieszczenie wyposażenia oraz zastosowane materiały. Ważne jest również to, aby pomieszczenie sprzyjało wspólnej celebracji posiłków, byśmy dobrze się w nim czuli. "Idealna kuchnia to taka, która jest ergonomiczna i poruszamy się w niej swobodnie. Wszystko ma tam swoje określone miejsce i jest wystarczająca ilość blatu do przygotowywania posiłków. Znajduje się w niej również odpowiednio rozwiązana wentylacja oraz oświetlenie. Powinna być wykonana z materiałów, które dobrze się użytkują, czyli są odporne i łatwo zmywalne. Poza tym musi być pięknie zaprojektowana, aby dawała przyjemne wrażenia estetyczne. Otwarta na jadalnię i salon pozwala na kontakt, wspólne celebrowanie i radość" - radzi architekt.
Efektowne i funkcjonalne zagospodarowanie kuchni, o niewielkim metrażu, to prawdziwe wyzwanie. Roland Stańczyk, właściciel RS Studio Projektowe zachęca, by zwrócić się o pomoc do profesjonalistów. "Pod względem funkcjonalności najlepiej sprawdza się kuchnia robiona na zamówienie, według projektu architekta, który maksymalnie wykorzystuje przestrzeń. Rozwiązania bardziej ustandaryzowane są zdecydowanie tańsze, jednak czasem nie warto oszczędzać. Poruszanie się po małym wnętrzu szybko je niszczy – zwróciłbym więc uwagę na trwałość materiałów wykończeniowych" - tłumaczy architekt.
WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ